Krtkův dort
31 Mar

Krtkův dort

Autor: Vojtěch Doba k přečtení: 918 Komantáře: 0

Kdo by neznal legendární krtkův dort s banány. A víte, že si doma můžete udělat jeho dýňovou alternativu pomocí jednoduchého receptu? Poradíme vám, jak na to.

Suroviny na korpus:

120 g rozpuštěného másla
30 ml Bohemia dýňového oleje
300 g dýňového pyré
4 vejce
200g cukr krupice
300g polohrubé mouky
1 kypřící prášek

Suroviny na polevu (Jablko v karamelu):
100g cukr krupice
100ml smetana ke šlehání 33 %
1 velké jablko

Suroviny na šlehačkovou náplň:
500 ml smetany na šlehání 33 %
1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker

Postup: Formu o průměru 24 cm si vyložíme pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pak vyšleháme vejce s cukrem do husté pěny, vmícháme olej, rozpuštěné máslo a dýňové pyré. Dále ručně vmícháme mouku s kypřícím práškem. Těsto přeneseme do formy a pečeme 40 minut.  Zatímco se korpus peče, necháme na pánvi zkaramelizovat cukr, nalijeme teplou smetanu a vymícháme směs v hladký karamel. Oloupeme jablko a nakrájíme na větší kostičky. Pak jej přidáme na pánev a společně chvilku prohřejeme. Vychladlý korpus položíme na tác, do 2/3 jej lžící vydlabeme, dno a okraje ponecháme. Vydlabané kousky rozdrobíme na drobečky. Na vydlabaný korpus naneseme zkaramelizovaná jablka. Nakonec vyšleháme smetanu do pevné konzistence a přimícháme ztužovač, který jsme si připravili dle návodu na balení. Šlehačku navrstvíme na celou plochu dortu do tvaru kopule, uhladíme a celou zasypeme drobečky korpusu. Celý dort necháme vychladit do druhého dne v ledničce. Pak je připravený pro mlsné jazýčky. 

Napsat komentář