
Makovec
Kdo by neměl chuť na něco sladkého?:) Proto si dnes spolu uděláme zdravý makovec se sušenými švestkami a citronovou polevou.
Na makovec budeme potřebovat:
200 g hladké mouky
40 g Bohemia Olej Makového proteinu
200 g cukru krupice
100 ml Bohemia makového oleje (nebo slunečnicového oleje)
2 pytlíky kypřícího prášku
200 g mletého máku
1 lžička kardamonu
2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
3 vejce
400 ml mléka
150 g sušených švestek
Na polevu si připravíme:
120 g cukru moučky
3 lžíce citronové šťávy
Kůru z poloviny citronu
Připravujeme dobrotu:
Nejprve v míse smícháme všechny suché suroviny na makovec. Pak uprostřed směsi vytvoříme důlek a přilijeme tam mléko, olej a přidáme vejce. Vše důkladně promícháme a přidáme lehce pokrájené sušené švestky. Znovu se pustíme do míchání, a pak těsto vylijeme do vymazaného a polohrubou moukou vysypaného hlubokého pekáče. Makovec pečeme na 180°C po dobu 25-30 minut. Během této doby si připravíme polevu smícháním cukru, citronové šťávy a nastrouhané kůry. Kůru nemusíme přidávat, ale makovec je s ní hezčí. Upečené těsto necháme vychladnout, a poté rovnoměrně potřeme polevou. Dobrou chuť.