
Salát s růžičkovou kapustou
Suroviny
Na zálivku:
10 ml raw hroznového oleje @bohemiaolej.cz
40 ml raw slunečnicového oleje @bohemiaolej.cz
20 ml čerstvé limetové šťávy (1 větší limeta)
1 velká hrst čerstvých koriandrových lístků
1 stroužek česneku
2 lžičky medu
Špetka soli a mletého kmínu
Na salát:
350 g růžičkové kapusty
Olivový olej, sůl, pepř
50 g vlašských ořechů
Rukola
Granátové jablko
Postup přípravy:
Recept na 2 porce salátu
Rozehřejeme si troubu na 220°C. Růžičkovou kapustu si rozřízneme na poloviny, dáme do mísy, zacákneme olivovým olejem, osolíme, opepříme, rozložíme na plech řezem dolů a pečeme 30 minut. V polovině času růžičky obrátíme.
Na zálivku budeme potřebovat tyčový mixér.
Do vysoké úzké nádoby (taková ta co byla k mixéru je ideální) si dáme všechny ingredience kromě olejů a cca minutu mixujeme. Hroznový a slunečnicový olej si slejeme do jedné nádobky s výlevkou nebo do lahvičky. Za stálého mixování přiléváme pomalu oleje. Velmi pomalu co nejslabším proudem. Dalo by se říct, že skoro až kapeme. Tento proces oleje emulzifikuje. Měla by vzniknout krémová konzistence, ale rozhodně ne hustá, jako by byla třeba majonéza.
Vlašské ořechy si rozlomíme na poloviny a v pánvi cca 3-4 minutky opražíme za stálého míchání (nebo prohazování). To ořechy krásně rozvoní.
Nyní již můžeme servírovat. Na talíř vyskládáme rukolu. Na ní poté vyskládáme s mezerami, řezem nahoru, opečenou kapustu, poté opražené ořechy a na závěr zrníčka granátového jablka. Dle chuti polejeme zálivkou a máme hotovo.