
K čemu tuky vlastně potřebujeme? Aneb 7 důkazů o nezbytnosti tuků ve stravě
K ČEMU TUKY VLASTNĚ POTŘEBUJEME? ANEB 7 DŮKAZŮ O NEZBYTNOSTI TUKŮ VE STRAVĚ
Tuky jsou naprosto esenciální součástí naší stravy a v našem jídelníčku by měly zdravé tuky představovat významný podíl z hlavních živin. Naopak sacharidy jsou na pomyslném žebříčku nezbytnosti na posledním místě. Tuky se skládají z mastných kyselin, které organismus přeměňuje na látky potřebné pro tělesné funkce. Jsou také zdrojem dlouhodobé energie, při jejich správné konzumaci tak člověk brzy nepociťuje pocit hladu.
A k čemu tuky z hlediska výživy dobré? Zde je 7 hlavních bodů:
- Některé vitamíny (A, D, E, K) jsou rozpustné pouze v tucích, a tak můžete sice správně suplementovat, ale bez kombinace s tuky se správně nevstřebají.
- Tuky jsou základním stavebním kamenem mozkových a nervových buněk. Mozek je koneckonců zhruba z 60 % tvořen tukem, není tedy divu, že pro jeho správnou funkčnost je třeba mu správné tuky dodávat, primárně esenciální omega 3.
- Mnoho životně důležitých orgánů (ledviny, srdce, trávicí ústrojí) je chráněno tukem, který zabraňuje jejich zranění, a pomáhá také udržovat teplotu našeho těla.
- Tuk je také součástí buněčných membrán, a ty bez něj nemohou správně fungovat.
- Tuky hrají významnou roli také při tvorbě hormonů.
- Zdravé tuky pomáhají udržet správnou hladinu cholesterolu v krvi a tím chrání srdce.
- V poslední řadě je tuk nositelem chuti a jídlo je s ním zkrátka chutnější a voňavější.
Zdravé tuky bohaté na vitamíny a esenciální mastné kyseliny představují také naše rostlinné oleje. Nejbohatší zdroj esenciální omega 3 je Bohemia Olej Lněný a pro doplnění denní dávky omega 3 bychom jej měli zkonzumovat dvě lžíce denně, pakliže bychom omega 3 nezískali ještě z jiného zdroje. V olejích jej ale ve větší míře naleznete také například v Bohemia Olej Konopném či Vlašském.
Tuky tedy nezapomínejte správně doplňovat, pro správné fungování organismu jsou nezbytné. V dalším článku za 14 dní blíže přiblížíme, které tuky jsou vlastně zdravé a jak se v tucích vyznat.