Bohemia Olej – správné skladování olejů v kuchyni
13 May

Bohemia Olej – správné skladování olejů v kuchyni

Autor: Vojtěch Doba k přečtení: 748 Komantáře: 0

Bohemia Olej – Oleje lisované za studena přímo od výrobce – správné skladování olejů v kuchyni + bonus: proč neuvádíme o našich olejích, že jsou panenské nebo extra panenské? (2)

Koupili jste si domů za studena lisovaný olej a nejste si jisti, jak jej správně skladovat? surprise V našem článku vám poradíme, jak na to. V naší nabídce olejů Bohemia Olej naleznete až 15 druhů za studena lisovaných olejů. Oleje lisujeme velmi šetrným způsobem v RAW kvalitě, díky čemuž každý z nich obsahuje bohaté množství vitamínů a nenasycených mastných kyselin. Právě vysoký obsah cenných živin je důvodem, proč bychom měli oleje skladovat správně a ochránit je tak před žluknutím.

Vlivy, které nejvíce ovlivňují žluknutí, jsou světlo, teplo a přísun vzduchu (kyslíku). 

Světlo– častým místem skladování oleje je na kuchyňské lince přímo pod světlem. Světlo však oleji škodí a urychluje jeho proces žluknutí. Dobré je proto olej skladovat v tmavé láhvi a místě, kde je malý nebo žádný přístup světla. Například ve spíži či chladničce.

Teplo– legislativně nastavená teplota skladování olejů je do 20 stupňů Celsia. Působením vyšší teploty se olej kazí a může zoxidovat již před datem trvanlivosti. Oleje je možné skladovat také v ledničce. Některé jsou sice náchylnější na tuhnutí – z našich je to například Bohemia Olej Arašídový, necháte-li jej ale chvíli odstát, olej se rozvolní. Doporučujeme oleje vyndat dříve i kvůli uvolnění plné chuti. Skladování v lednici není podmínkou, spíž vám bude stačit. Víte-li ale, že oleje budete mít doma déle, je chladnička lepší variantou. A pozor u Bohemia olej LNĚNÉHO, ten pro vysoký obsah omega 3 a s tím spojenou krátkou trvanlivostí skladujte v ledničce určitě. yes

Vzduch – přístup vzduchu a tím pádem kyslíku urychluje oxidaci oleje. Ujistěte se proto, že je olej po použití řádně uzavřen. Do otevřeného oleje se také mohou dostat jiné nečistoty, které kvalitě oleje uškodí.

A jak skladujeme oleje my v Bohemia Olej? Lněný poctivě v chladničce a ostatní doma ve spíži. Máme taky velkou spotřebu, hlavně Bohemia Olej z lískových oříšků! Říkáme mu olejová nutela smileyheart

A co se starým olejem? Můžete jej využít třeba na namoření dřeva (lněný se na to používá desítky let), promazání všeho možného a možná i na malování :) Na kosmetické účely však raději používejte oleje čerstvé.

Bonus: Proč neuvádíme zařazení panenské a extra panenské? To je jednoduché, dle legislativy se toto označení smí používat jen pro olivový olej. Naše oleje Bohemia Olej jako je příkladem makový, dýňový, lněný či ostropestřcový patří do kategorie za studena lisované oleje (LZS). Základní informace o nich se dozvíte v našem prvním článku https://www.bohemiaolej.cz/index.php?route=extension/blog/blog&blog_id=22 wink 

Napsat komentář