Bohemia Olej – Oleje lisované za studena přímo od výrobce – k čemu jsou dobré a co nám přináší? + první mýtus o olejích! (1)
21 Oct

Bohemia Olej – Oleje lisované za studena přímo od výrobce – k čemu jsou dobré a co nám přináší? + první mýtus o olejích! (1)

Autor: Vojtěch Doba k přečtení: 315 Komantáře: 0

Bohemia Olej – Oleje lisované za studena přímo od výrobce – k čemu jsou dobré a co nám přináší? + první mýtus o olejích! 

Na úvod v krátkosti: co to vlastně jsou za studena lisované oleje Bohemia Olej? Jde o rostlinné oleje, které jsou ze 100 % vyráběny z různých semínek, jadýrek a oříšků. Semínka jsou výživově to nejbohatší z celé rostliny, jsou základem pro její vývoj. Oleje lisujeme za nízkých teplot a čistě mechanicky, tedy bez užití jakýchkoliv chemických látek či rozpouštědel. V některých zdrojích je uváděna teplota lisování za studena až k šedesáti stupňům Celsia. My jsme se ale pro zachování maxima výživových látek v oleji rozhodli nabízet oleje v RAW kvalitě, teplota při lisování tedy nepřesáhne 42 °C. 

Které výživové látky jsou v olejích zachovány? Obecně jsou za studena lisované oleje Bohemia Olej velmi bohaté na vitamíny a nenasycené mastné kyseliny – čili známé omega 3, 6 a 9. Škála vitamínů je různá dle lisovaných surovin, nejčastější je však vitamín E, který patří mezi nejdůležitější antioxidanty v těle a olej díky němu také déle vydrží. Podobně je tomu u nenasycených mastných kyselin. Jejich portfolio má každý olej jiné, nicméně díky těmto kyselinám přispívají všechny naše oleje k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Obecně jsou pro tělo velmi přínosné a v potravinách jsou spíše vzácné, proto představují velkou přednost za studena lisovaných olejů. Více informací k jednotlivým olejům naleznete v jejich popisu v sekci: https://www.bohemiaolej.cz/vsechny-produkty
 

Se zachováním obsažených látek však po internetu koluje i jeden mýtus, který se týká obsahu minerálů v za studena lisovaných olejích. Často vídáme v popisech olejů informace slibující vysoký obsah minerálních látek. Příkladem může být makový olej a jeho údajně vysoký obsah vápníku. Toto sdělení je však nepravdivé. Za studena lisované oleje sice obsahují minerální látky, avšak v nevýznamném množství z hlediska doporučených výživových hodnot. Jejich obsah je obecně zhruba 100× až 1000× nižší, než je stanovený fyziologický význam. Na druhou stranu jsou tyto oleje velmi přínosné pro vstřebávání minerálních látek při jejich smíchání s jinými potravinami. Například vápník z bílého jogurtu bude lépe vstřebaný při konzumaci společně s makovým olejem. A kam tedy vápník z máku a jiné minerální látky ze semínek mizí? Většina zůstává v tzv. pokrutinách, ze kterých vyrábíme naše rostlinné proteiny

V akreditovaných laboratořích Eurofins jsme nechali otestovat obsah vápníku v našem Bohemia Olej Makovém proteinu. Zjistili jsme, že jej obsahuje obrovské množství: ve 100 g je to 2959 mg vápníku. Dávka o velikosti dvou polévkových lžic vám tak tabulkově dodá denní dávku vápníku. O našich rostlinných proteinech se ale více dozvíte v některém z dalších článků. J

Zdroje:testy z laboratoří Eurofins, diplomová práce: „Stanovení kovů v rostlinných olejích“, Bc. Eva Polzerová, 2014 

Napsat komentář