Příběh Bohemia olej

Bohemia Olej – jak už samotný název napovídá, jsme česká firma vyrábějící oleje. České za studena lisované oleje v RAW kvalitě, díky kterým chceme obohatit širokou škálu pokrmů a dobrot nejen novými chutěmi, ale také přidanou výživovou hodnotou. 

Vše to začalo společným zájmem o poctivý produkt, kde se u prvopočátku společnosti prolnuly téměř 3 generace mužů, jež spojovalo nadšení pro něco neobyčejného. Jsme Saša (52), Roman (40) a Vojta (28).

Nejstarší, Saša, přišel v roce 2012 s myšlenkou lisovat české přírodní oleje z tuzemských surovin. Využít tak lokálního bohatství a nabídnout širší spektrum olejů kromě již zajetých olivových či řepkových. Nápad oleje přímo vyrábět vycházel z potřeby vlastní kontroly jednak nad výběrem semínek a oříšků, ze kterých oleje vznikají, tak i na samotném výrobním postupu. Jsme si jisti, že výběr prvojakostních surovin, které k výrobě olejů používáme, je nezbytný k dosažení co nejlepší chuti. Stejně tak správný výrobní postup k zachování co největšího množství vitaminů a pro organismus prospěšných látek, které nám příroda v této živoucí podobě nabízí.

Roman je z nás manuálně nejzručnější, ujal se tedy výroby a začal měnit semínka v čerstvý olej. V našich začátcích to byl pro nás téměř zázrak, v té době totiž ještě pomáhal českým výrobcům lisů s jejich nastavením, aby lisovaly správně a efektivně. Lisování a výrobní postupy už má za tu dobu v malíku a leckdo si k němu chodí pro radu.  Díky jeho letitému know-how si za kvalitou zpracování našich výrobků s hrdostí stojíme.

Poslední generaci zastupuje Vojta. Do Bohemia Olej přišel o trochu později. „S oleji jsem se seznámil na farmářských trzích, kde mě hned zaujaly. Po domluvě jsem Bohemia oleje na trzích začal prodávat, a protože mě produkt bavil, prodeje šly lépe a lépe. Když jsem následně viděl lisovnu a postup, jak ze semínka vzniká chutný a živoucí produkt, chtěl jsem se o něj podělit nejen s lidmi na trzích, ale i na jiných místech. Začal jsem tak dělat pro firmu obchodního zástupce a jak to tak bývá, práce přibývá, a tak se nyní starám o chod firmy a její rozvoj.“

Odměnou za dosavadní činnost nám jsou ocenění Dobrota Karlovarského kraje 2017 a Regionální potravina 2018. Největší radostí je však spokojený zákazník. Dodnes na trzích a výstavách máme nejraději to překvapení nově příchozích a jejich zjištění: „Ono to tak fakt chutná!“☺ 

Rozvíjíme se i nadále. Pracujeme na nových výrobcích jako jsou naše rostlinné proteiny bohaté na bílkoviny a minerály. Chceme tak odlehčit přírodě od konzumace živočišných produktů a zároveň nám pomáhají k naplňování cíle bezodpadového hospodářství firmy. Rozvíjíme se ale i o nezbytný ženský element, kolegyně Jitka je odbornicí na používání olejů zevně na pokožku a kosmeticky. Ester nám zase pomáhá s prohlubováním znalostí o zdravé výživě.

Sníme o tom, aby naše produkty byly součástí každé kuchyně a naši zákazníci z nich měli aspoň takovou radost jako máme my. Pojďte je ochutnat ☺